Pontos idő

 

 

Címlap

Vásárlási tanácsok

Óravásárlási szándék esetén nehéz dönteni arról, hogy az órapiacon lévő számtalan márka és a márkákon belüli több száz modell közül, melyik a neki legmegfelelőbb óra. A következőkben, ebben kívánunk segítséget nyújtani Önnek. Felhívni a figyelmét arra, hogy mire ügyeljen, milyen szempontok szerint válasszon, valamint megismertetjük azokkal az alapfogalmakkal, amivel tisztában kell lennie óravásárlás esetén.Minden napi használatra vagy alkalmi viseletre keres órát?


Óravásárlása esetén el kell döntenie, hogy második órájának szánja az újat, egy meglévő mellé, vagy mindennapi használatra kívánja használni. Ez utóbbinál sok olyan tényező van, amit nem szabad figyelmen kívül hagynia és segíthet:


• Például, ha az órát mindig viseli, még munkavégzés közben is. Ilyenkor (fizikai munka esetén) érdemes elgondolkoznia azon, hogy milyen igénybevételnek lehet kitéve az óra munkája során (rázkódás, karcolás, elektromos gépeket, berendezéseket használ), vagy milyen stílusúnak kell megfelelnie. Ha például irodában tölti a nap túlnyomó részét, elegáns öltözetben, akkor ahhoz megfelelőt kell keresnie. Tehát szokásai, és öltözködési stílusa nagyban befolyásolja a megfelelő óra kiválasztását.


• Szokásai például, ha eltérőek a hétköznapok és a hétvége alatt és pénteki nap leveszi óráját és csak hétfő reggel akarja felvenni, legközelebb, akkor semmi esetre sem ajánlott férfiak esetében automata szerkezetes órára gondolni, hiszen ezen típusúak a mozgásból (viseletből) származó energiát alakítják át a működéshez szükséges energiává és bizony ebből kifolyólag a hétvége során az óra járástartaléka már nem biztos, hogy elégséges – hétfő reggelre, akár meg is állhat órája.


• Nőknél segít a választásban az ékszerviselet. Ha valaki az arany ékszert kedveli, akkor aranyszínű tokozású és csatos modellt, vagy bicolort (arany és fémszín kombinációja) érdemes választania.


Milyen anyagból legyen a tok anyaga?


Az óratokjának (óraház) anyaga igen sokféle anyagból készülhet. Háromféle anyagtípust emelnénk ki, illetve azok főbb tulajdonságait mutatjuk be a következőkben.


• Műanyag toktípusok közül az anyagában színezett és a festett különböztetjük meg. Nagy általánosságban elmondható, hogy napi használat mellet a festett műanyagtokos órák könnyen kopnak, karcolódnak, valamint a karcolódás jobban látszik rajtuk.


• Nemesacél tokozású órák legfőbb jellemzője, hogy nem oxidálódik, nem kopik.


• Titán tokozású órákról elmondható, hogy antiallergén bőrbarát, valamint jóval könnyebb a nemesacélnál (ugyanazon modell nemesacél változatának csak 40% súlyban) – viselet során komfortosabb érzetet nyújt. A komfortosabb érzet például nyáridőben nagy robosztus órák viseletekor jelentkezik a legjobban. A titán tokozású órákat általában színükről fel lehet ismerni (mattabbak a nemesacélnál), persze ez sem törvényszerű ma már, amikor a technológia olyan szintre fejlődött, hogy speciális carbonkezelésnek köszönhetően a titán órák felülete keményebbé és fényesebbé válik (T.I.C.C. és Super T.I.C.C. tokozású Citizen órák).


Mitől lesz egy óra sportosan elegáns?


Ha az óra a fentiekben leírtak jellemzők alapján sportos vonalat képvisel, de mégis nem csak farmer, hanem akár egy öltöny viselete mellett remek kiegészítőként megállja helyét, azt az órát hívjuk sportosan elegánsnak. Ilyen kombinációra remek példa a CITIZEN AS4050-01E. A sok információ és segédszámlap az órát a sportos vonal felé viszi, de mégis a számlap színe valamint a bőrszíj az elegáns jegyeket kölcsönöz.Mi az, amit tudni érdemes a bőrszíjas órákról?


A bőrszíjról tudni kell, hogy annak élettartama napi használat mellett kb. 1/2 és egy év közé tehető. Ennek oka, hogy természetes anyagról lévén szó a bőrrel való érintkezés során színét megváltoztathatja, idővel akár kellemetlen szaga is lehet – ez főleg nyári melegebb időszak után tapasztalható. Nem elhanyagolható az sem, hogy a bőrszíjnak a víz nem tesz jót, hiába vízálló az óra. Ajánlott bőrszíjas órák esetén, higiéniás okok miatt is a szíjat évente cserélni.Amennyiben Ön fémérzékeny?


Abban az esetben, ha Ön fémérzékeny ajánlott antiallergén, bőrbarát titánium tokozású és csatos órát választani. A fémérzékenység tünetei, hogy a bőrnek az órájával érintkező részénél kiütések jelentkeznek.


Milyen színe legyen a számlapnak?


A számlap színének kiválasztásakor érdemes figyelembe venni, hogy a sötét számlapok elegánssá teszik az órát, míg például világos számlapnak a jól leolvashatóság az előnye. Ez főleg idősebb korosztály esetén lehet fontos.


Mennyire legyen vízálló az Ön órája?


Alapvetően az alábbi vízállósági kategóriákat különböztetjük meg:


- nem vízálló: semmiféle víz, nedvesség, pára vagy gőz nem érheti az órát. Nem rendelkezik semmiféle szigeteléssel sem.


- cseppálló: fröccsenő víz ellen védett, de úszni, fürdeni nem lehet az órával. Például kézmosásnál felfreccsenő vízzel szemben ellenáll. Water resist 30M az alkalmazott jelölés.


- alapszinten vízálló 5 bar nyomásig: úszni, fürdeni lehet az órával, de vizisportokhoz nem ajánlott. Jelölése: 50M.


- fokozottan vízálló 10 bar nyomásig: úszni, fürdeni lehet vele. Könnyű vizisportokhoz is használható, de jetbike, vízisí, toronyugrás és búvárkodás nem ajánlott.


- fokozottan vízálló 20 bar nyomásig: ez már valóban magas szinten ellenáll a víznek. Kemény vizisportokhoz is viselhető (de búvárkodáshoz nem!).

Érdemes megjegyezni, hogy az órában lévő tömítés idővel elöregszik, így azt szabályos időközönként (2-3 évente) ki kell cserélni. Vízálló óráknál strandidény előtt a vízállósági tesztet érdemes szakszervizben elvégeztetni.


Tudni kell, hogy minden gép és berendezésnek, így az óráknak is van egy üzemi hőmérsékletük, mely tartományon belül az óra tökéletesen működik, ez -10 és +60ºC közt van, tehát nem tanácsos órát szaunában viselni.


Mit jelent, hogy automatikus vagy öröknaptáras egy óra?


Automatikus naptárról, akkor beszélünk, ha az óra a hónapokat is felismeri, míg öröknaptárasról, ha a szökőéveket is. Az előbbinek előnye, hogy a nem 31 napos hónapot követő első nap sem kell utánállítani, korrekciót végrehajtani, az utóbbinál, pedig a naptár funkciót csak egyszer szükséges beállítani, majd azt követően mindig a helyes dátumot mutatja.


Hogyan válasszon gyerekórát?


Gyerekóra esetén minden esetben tanácsos könnyebb, műanyagtokos és műanyag szíjas órát és min. 5 bar-ig alapszinten vagy 10 bar-ig fokozottan vízálló modellt választani.


Hogyan működnek az automata órák?


Automata szerkezetű órák működésüket tekintve egyszerűen úgy mutathatók be, hogy egy forgó súly található bennük, mely a fizika törvényei szerint mindig a Föld középpontja felé irányítja mozgását. A súly mozgása során a szerkezetben található rugó felhúzásra kerül. Az automata órák pontosabbak egy egyszerű mechanikus óránál, nem szükséges kézzel felhúzni, viszonylag egyenletes mértékű a rugó feszítettségéből adódó nyomaték. Működése során az eltérés max. kb. 40 mp./nap. Fontos jellemző tulajdonsága, ha az órát levesszük és mozgás nélküli, nyugalmi állapotban hagyjuk akkor kb. 32 óra eltelte után, leáll. Azaz az autómata óráknál szükséges az aktív kézen hordás a folyamatos működéshez.


Hogyan működik egy hagyományos kvarcóra?


A kvarcórában található kvarckristály, az órában található elemtől kapott energia hatására másodpercenként 32.768 hullámú rezgést generál. A rezgéseket egy, az órában található integrált áramkör (közismertebb nevén IC) számolja. Minden 32.768-ik rezgéshullámot követően impulzust ad és működésbeléptet vagy egy motort (analóg kijelzés) vagy egy LCD kijelzéshez szükséges rendszert.


Miért jó, ha egy fényenergiával működő Casio vagy Citizen órát választ?


Fényenergiával működő órát mind a Casio, mind a Citizen közt megtalál. Ezeknek az óráknak az előnye, hogy nincs többé szükség elemcserére, nem kell az órát elemcsere miatt megbontani. Elmondható, hogy ezeket az órákat mesterséges és természetes fény egyaránt tölti. Az órába épített szolárcellák alakítják át a fényenergiát elektromos energiává, mely egy beépített másodlagos akkumulátorban tárolódik.


Mit jelent az, hogy egy óra rádiójel vezérelt ?


Ezek az órák is kvarcórák, tehát rádiójel vétel nélkül is működnek. A rádiójel vétele csak a folyamatos és automatikus pontos időn tartás miatt szükséges. Az atomóra által képzett pontos időt, adótorony segítségével sugározzák. Három fő tulajdonságuk, hogy  mindig a pontos időt mutatják, nincs téli és nyári időszámítás átállítási probléma – az óra átáll magától, valamint öröknaptárosak.