Az óratokjának (óraház) anyaga igen sokféle anyagból készülhet. Háromféle anyagtípust emelnénk ki, illetve azok főbb tulajdonságait mutatjuk be a következőkben.


• Műanyag toktípusok közül az anyagában színezett és a festett különböztetjük meg. Nagy általánosságban elmondható, hogy napi használat mellet a festett műanyagtokos órák könnyen kopnak, karcolódnak, valamint a karcolódás jobban látszik rajtuk.


• Nemesacél tokozású órák legfőbb jellemzője, hogy nem oxidálódik, nem kopik.


• Titán tokozású órákról elmondható, hogy antiallergén bőrbarát, valamint jóval könnyebb a nemesacélnál (ugyanazon modell nemesacél változatának csak 40% súlyban) – viselet során komfortosabb érzetet nyújt. A komfortosabb érzet például nyáridőben nagy robosztus órák viseletekor jelentkezik a legjobban. A titán tokozású órákat általában színükről fel lehet ismerni (mattabbak a nemesacélnál), persze ez sem törvényszerű ma már, amikor a technológia olyan szintre fejlődött, hogy speciális carbonkezelésnek köszönhetően a titán órák felülete keményebbé és fényesebbé válik (T.I.C.C. és Super T.I.C.C. tokozású Citizen órák).